onsdag 25 augusti 2010

HÖSTLEGENDER!!

Ja, kära vänner... Nu är hösten verkligen här! Tidigare i veckan var jag ute och sprang för första gången i år (Yes!! Jag överlevde!!). Det var en sån där alldeles perfekt tidig höst eftermiddag. Klarblå himmel, en lätt sval bris, solens skimmer över vattnet, nya färger börjar ta form här och där, men framförallt den där doften... Doften av höst!

Jag ÄLSKAR hösten!! Kanske är det för att jag är ett höstbarn, eller för att hösten oftast är kopplat till något nytt som händer i ens liv, ens omgivning.... förändringar. FÖRÄNDRINGAR... det är vad hösten representerar för mig. Positiva, negativa, spännande, tråkiga... men med all säkerhet alltid nödvändiga.

Denna hösten är VAL höst!! Dvs. valet av vilka som ska leda Sverige de kommande 4 åren. Det är alltså hög dax att börja sätta sig in i vad de olika blocket, partierna, allianserna -whatever they wanna call themselves- har för härliga (om än oftast tomma) löften och hur de ställer dig i olika frågor! Kom ihåg att det faktiskt är ett PRIVILEGIUM att få rösta och därför varje individs skyldighet att nyttja detta privilegium!!
Glöm inte att inga bra beslut fattas på fastande mage!! En god och väldoftande Risotto kan vara en bra start, lyssna på ovan låt och låt det marinera i skallen. Se mer nedan!!



¨Be a person... LISTEN, let it swirl and then form your opinion!¨





Risotto med mongold och skogssvamp
4 pers

3, 25 dl arborioris
1 liter grönsaksbuljong
ca 250 g Skogssvamp (kantareller, skogschampinjoner, Karl-Johan etc)
ca 100 g mangold
125 g smör
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
125 g parmesan
ca 1,5 - 2 dl torrt vitt vin
salt och peppar
färsk timjan


Både vackert och gott!


Häll upp buljongen i en kastrull och låt sjuda. Grov hacka mongolden om det behövs. Skiva svampen och finhacka löken.
Smält hälften av smöret tillsammans med olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i löken och den pressade eller finhackade vitlöken. och låt det bryna i någon mint på svag värme. Tillsätt svampen och mongold och låt frästa ytterligare 2-3 min.

Häll i riset och blanda väl så att alla riskorn täcks av oljan och smöret. Tillsätt så mycket buljong att de täcker riset, blanda och låt sjuda sakta. Rör om så mycket som möjligt och med väldigt jämna mellanrum under hela tillagningen. När vätskan kokat in tillsätt mer buljong så att det täcker riset. Rör om väl. När denna vätska kokat in, tillsätt det sista som finns kvar av buljongen, tillsätt vinet, salt, peppar och timjan, Rör om ordentligt och låt sjuda till riset är klar. Kom ihåg att det ska finnas tuggmotstånd kvar!

Slutligen riv över mestadels av parmesan osten rör om och servera. Garnera med timjan och mer riven parmesan. Denna gång serverade jag även lite grillad Serano skicka till, men detta är absolut inte nödvändigt. Låt det smaka väl!

3 kommentarer:

  1. Mästerverk! Ser sjukt gott ut...=)

    SvaraRadera
  2. Tack! Inget mästerverk, men väldigt gott!!

    SvaraRadera
  3. Ja-a, det går alldeles utmärkt att grilla dem i ugnen. Har faktiskt använt mig av grillen varje gång jag gjort dem :) Blir supergott!

    SvaraRadera